Energielabels

Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie isolatie 2018

Isoleren staat bekend als een belangrijke en veel gebruikte stap in de richting van een duurzame woon- en werkomgeving. Er zijn vele verschillende soorten isolatie en andere duurzame investeringen te bedenken die jouw energierekening aanzienlijk laten dalen en je er een duurzamer en energiebesparend leven voor in de plaats geven. Ook op de woningmarkt gaat duurzaamheid een steeds grotere rol vervullen en zullen verhuurders en verkopers er alles aan doen om hun aanbod zo duurzaam en energiebesparend mogelijk te maken.

Op dit gebied is het bezitten van een energielabel voor een huis dat te koop of te huur staat van essentieel belang om vooraan te staan in de lijsten. Een energielabel is een bewijs van duurzaamheid en geeft aan dat de betreffende woning die het label draagt als duurzaam en energiebesparend is erkend door een panel van specialisten die het huis hebben gekeurd. Zo kunnen potentiële huurders en kopers makkelijk zien welke huizen duurzaam zijn en welke niet. Energielabels werken met verschillende gradaties die in kleuren en letters worden aangegeven. Zo betekent de letter A en de kleur groen dat een woning zeer zuinig en duurzaam is. Draagt de woning de letter G en de kleur rood, dan is deze woning zeer onzuinig en zal het zeer veel warmte en elektriciteit verspillen.

De verschillen tussen een voorlopig en definitief energielabel

Er zijn ook verschillen tussen de energielabels. Zo heb je een tijdelijk energielabel en een definitief energielabel. Een tijdelijk energielabel moet je zien als een schatting. Deze schatting word opgemaakt naar aanleiding van gegevens die vermeld staan in verschillende registers. Ook wordt er vaak uitgegaan van gegevens van soortgelijke huizen en woningen. Deze schatting is in de praktijk dus niet altijd accuraat. Als je bijvoorbeeld jouw huis verkoopt dan is het wel belangrijk dat je een definitief energielabel op jouw woning aanvraagt. De regels zijn hiervoor vrij streng en als je het nalaat om dit te doen dan kun je een boete riskeren van rond de €500 euro. Je kan jouw energielabel opkrikken als je jouw huis duurzamer en meer energiebesparend maakt. Factoren die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld de aanschaf van duurzame apparaten en materialen zoals zonnepanelen, warmtepompen, combiketels en verschillende isolatiewerkzaamheden en verbouwingen. Hoe duurzamer jouw huis staat aangegeven hoe meer waarde het krijgt. Zo creëer je een sterke en lucratieve win-win situatie voor zowel de verkoper als de koper.

Wat kost isolatie met en zonder subsidieregeling?

Vraag snel en gemakkelijk offertes op bij lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. En kun je uiteindelijk besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en vrijblijvend.