Rendement spouwmuurisolatie

Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie isolatie 2018

Het laten isoleren van je spouwmuur is een van de meest kostbestendige manieren om je woning duurzamer en groener te maken. Steeds meer mensen stappen over op een duurzamere levensstijl en nemen drastische stappen om hun woningen om te gooien naar een nieuwe standaard.

Naast het bewuster worden van het klimaat en energieverbruik willen de meeste mensen ook voornamelijk kosten besparen. Het isoleren van de spouwen is hier prima geschikt voor en geeft je de mogelijkheid om niet alleen kosten te besparen door middel van subsidies, regelingen en leningen maar ook door je de mogelijkheid te bieden op bepaalde teruggaven en een langdurige vermindering van energierekeningen.

Rendement in vergelijking met andere isolatiemaatregelen

Het laten isoleren van je spouwmuur valt onder de meest lucratieve, effectieve en kostbestendige isolatiemaatregelen die je maar kan treffen. Daardoor is deze manier van isoleren de meest snelst groeiende vorm op het gebied van isolatie in Nederland. Hieronder wordt geïllustreerd hoe voordelig spouwmuurisolatie is in vergelijking met andere vormen van isolatie. Als voorbeeld worden tussenwoningen en vrijstaande woningen gebruikt. Tussenwoningen worden over het algemeen berekend op zo een 46 m2. Vrijstaande woningen op zo een 100 m2.

– Dakisolatie:
We beginnen met dakisolatie. Dakisolatie betreft een gemiddeld oppervlak van zo een 50 m2. De gemiddelde gasreductie van deze isolatie valt op ongeveer 356 per kubieke meter op jaarbasis. De investeringsindicatie ligt op ongeveer €1700 euro. Hiermee heeft dakisolatie een van de hogere investeringen. Wel kan er zo een €240 euro per jaar bespaard worden bij dakisolatie. Dit valt op ongeveer 25%. De terugverdientijd is ongeveer 6 tot 7 jaar. Over het algemeen is dat vrij gemiddeld. Op het gebied van vrijstaande woningen biedt dakisolatie een gemiddeld oppervlak van 75 m2. De gasreductie ligt op ongeveer 663 m3 en de investeringsindicatie is gemiddeld €2400 euro. Over het algemeen kun je per jaar ongeveer €420 euro besparen. De terugverdientijd is een kleine 5 jaar. Redelijk snel in vergelijking met andere isolatiemaatregelen.

– Vloer- en bodemisolatie:
Vloerisolatie en bodemisolatie betreft een gemiddeld oppervlak van zo een 40 m2 voor tussenwoningen. De gasreductie valt op ongeveer 215 m3. De totale investeringsindicatie betreft een bedrag van tussen de €1300 euro en €1400 euro. Per jaar kan je een kleine €150 euro besparen wat ongeveer op 15% valt. De gemiddelde terugverdientijd is zo een 12 jaar. Dit is de langste terugverdientijd van alle isolatiemaatregelen. Voor vrijstaande woningen betreft vloer- en bodemisolatie een oppervlak van maximaal 65 m2. De gasreductie ligt hier op 477 per kubieke meter. De investeringsindicatie voor vrijstaande woningen is ongeveer €2000 euro waarover je €320 euro per jaar kan besparen. In percentage wordt dit ongeveer 18%. De algemene terugverdienperiode is ongeveer 6 jaar voor vrijstaande woningen.

– Spouwmuurisolatie:
Uiteindelijk komen we uit bij spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie betreft een oppervlak van 46 m2 voor tussenwoningen. De gasreductie is hier ongeveer 356 kubieke meter, hetzelfde als voor dakisolatie. De algemene investeringsindicatie ligt op een bedrag van ongeveer €900 euro veruit de goedkoopste isolatie variant. Per jaar kan je een bedrag van €240 euro besparen wat op ongeveer 25% neerkomt. De terugverdientijd ligt tussen de 3 en 4 jaar. Dit is de snelste terugverdientijd van alle isolatiemaatregelen. Voor vrijstaande woningen betreft het oppervlak van spouwmuurisolatie ongeveer 100 m2. Opnieuw het grootste oppervlak van alle soorten isolatie waar je uit kunt kiezen. De gasreductie voor vrijstaande woningen valt op 795 m3. Ook hier loopt spouwmuurisolatie aan kop in vergelijking met andere maatregelen. De totale investeringsindicatie valt op een bedrag van €2150 euro. Per jaar kan je een bedrag van ongeveer €517 euro besparen. Ook dit is het grootste bedrag van alle maatregelen en valt op ongeveer 30%. De terugverdiensten vallen onder een tijdsloep van slechts 4 jaar, de kortste terugverdientijd van alle maatregelen.

Het woord van experts

Zoals je kan zien is spouwmuurisolatie veruit de meest lucratieve en rendabele isolatiemaatregel op de markt. Volgens de statistieken en scherpe analyses van specialisten op het gebied van isolatie zal spouwmuurisolatie alleen maar populairder en lucratiever worden in de komende jaren. Dit kan in combinatie met voordelige regelingen en subsidies ervoor zorgen dat spouwmuurisolatie een centrale positie krijgt in de strijd voor een duurzamere en meer verantwoorde maatschappij. De overheid biedt op dit moment een landelijk subsidie aan en kun je tegen lagere kosten isolatie laten plaatsen. Zie: SEEH-regeling.

Rendement in materiële voordelen

Niet alleen is spouwmuurisolatie uitermate kostbestendig, ook biedt het vele voordelen die je kwaliteit van leven en huiselijke rust ten goede zullen komen. Een goede ingreep is slechts wat waard als het een positieve bijdrage heeft geleverd aan de gemoedstoestand en het geluk van de persoon die de ingreep geïnitieerd heeft. Hieronder zullen verschillende voordelen worden geïllustreerd waar je misschien nog niet eens bij stil hebt gestaan:

– Geluidbestendigheid:
Een van de vele voordelen van spouwmuurisolatie die je woonervaring een stuk prettiger kan maken is de geluidsbestendigheid. Door middel van het isoleren van bijvoorbeeld je gevel komt er veel minder geluid van buiten binnen en kan je na een dag hard werken in alle rust bijtrekken. Sommige isolatiemaatregelen en materialen vallen ernstig tekort in dit gedeelte en bieden te weinig bescherming tegen geluidsoverlast. Spouwmuurisolatie is bewezen als een van de meest effectieve maatregelen tegen geluidsoverlast van buiten.

– Ventileren:
Een groot gedeelte van het ventilatieproces vindt plaats via de spouwmuren. Na gewone spouwmuurisolatie is dit proces moeilijker. Tegenwoordig wordt ventilatie in combinatie gedaan met de isolatie van de spouwmuren. Hierdoor krijg je het beste van beide werelden zonder dat het effect van een van de maatregelen verloren gaat. Het is natuurlijk van uiterst belang dat het vasthouden van warmte niet ten koste gaat van het zuurstofgehalte in je woning.

– Vochtbestendigheid:
Misschien wel een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is de hoge mate van vochtbestendigheid. Dit kan verder versterkt of verzwakt worden door middel van het isolerende materiaal dat gebruikt wordt. Door de isolatie in de spouw blijft de spouwmuur warmer. Dit voorkomt vochtdoorslag en de opkomst van schimmel. Dit is een van de redenen dat het isoleren van je spouwmuren vaak ook wordt gedaan bij vochtproblemen.

Groeiende populariteit

Zoals je ziet biedt spouwmuurisolatie veel meer rendement en voordelen dan slechts het financiële aspect. Door middel van een grote variatie van mogelijke isolatiematerialen, een makkelijk werkproces en relatief lage kosten staat spouwmuurisolatie met kop en schouders bovenaan de lijst van lucratieve, rendabele en bovenal gebruiksvriendelijke manieren van isoleren die er in Nederland op dit moment gebruikt kan worden.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Vraag snel en gemakkelijk offertes op bij lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. En kun je uiteindelijk besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en vrijblijvend.