Subsidie spouwmuurisolatie

Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie isolatie 2018

We willen allemaal thuiskomen in een warm huis na een dag hard werken. Als het even kan willen we dat deze warmte zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Vele huishoudens zijn in de wintermaanden in gevecht met hun verwarming om deze op de juiste temperatuur te krijgen. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van extra kachels en radiatoren om de woning warm te houden in deze maanden. Niet alleen zorgt dit voor veel hoofdpijn en frustratie, het zorgt ook voor een hoge rekening en oplopende kosten.

Voordelen van isolatie

In een tijdperk waarin er steeds meer aandacht wordt besteed aan duurzaamheid, klimaatverandering en groene energie, zoeken huishoudens naar voordeligere en verantwoorde manieren om energie, warmte en stroom op te wekken. Een van de meest voordelige en duurzame manieren om dit te bewerkstelligen is door middel van isolatie. Hierdoor wordt er meer warmte in de binnenruimtes vastgehouden op een duurzame manier. Spouwmuren lenen zich hier uitstekend voor en wordt het door steeds meer huishoudens in Nederland geplaatst. Als je woning tussen 1920 en 1976 gebouwd is heb je waarschijnlijk een lege spouw, welke dus met isolatie gevuld kan worden.

Voorbereidend werk

Een ingreep in jouw huis doe je niet zomaar. In het verleden zijn veel mensen afgehaakt omdat de kosten te hoog waren.

De Rijksoverheid wil dat zoveel mogelijk mensen groener gaan leven. Daarom maakt de overheid hiervoor steeds meer subsidies vrij voor particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Natuurlijk is het van belang dat je zelf genoeg voorbereidend werk verricht en goed onderzoek doet naar de verschillende mogelijkheden omtrent spouwmuurisolatie.

Subsidies en regelingen

Er zijn verschillende regelingen en subsidies voor particulieren en ondernemers die gebruik willen maken van spouwmuurisolatie. Deze regelingen en maatregelen kunnen de kosten aanzienlijk beperken en ook het gehele isoleringproces voorspoediger laten verlopen. Over het algemeen zijn er 3 maatregelen die het meest gebruikt worden en die het meest lucratief kunnen uitpakken. Deze maatregelen worden hieronder gedetailleerd uitgelegd:

– Standaard subsidies:
Steeds vaker maakt de overheid subsidies vrij voor particulieren en ondernemers om hun te helpen duurzamer en bewuster te worden. Aangezien spouwmuurisolatie een van de meest effectieve vormen van isolatie is besteed de overheid hier extra aandacht aan. Deze extra voordelen begonnen in de jaargang van 2013 toen de overheid nieuwe marktakkoorden sloot.

Een onderdeel van de afspraken was dat er meer subsidies zouden vrij komen voor isolatie en andere duurzame ingrepen. De overheid stelde daarom in totaal €600 miljoen euro beschikbaar die verspreid werden over verschillende gemeentes. Huiseigenaren kunnen van deze subsidie gebruik maken en een aanvraag indienen bij hun gemeente. Houd er rekening mee dat de gemeente een complete aanvraag van je wilt ontvangen met alle belangrijke informatie. Ook is het belangrijk dat je goed kijkt of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor een subsidie. Elke gemeente hanteert namelijk zijn eigen subsidieregels.

Gratis prijzen van spouwisolatie achterhalen?

Vraag snel en gemakkelijk offertes op bij lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. En kun je uiteindelijk besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en vrijblijvend.

– Extra laag BTW-tarief:
Vaak maakt de overheid ook een verlaagd BTW-tarief beschikbaar. In het akkoord van 2013 werd hier ook extra aandacht aan besteed en werd het tarief voor arbeidsuren in de bouw van 21% naar 6% verlaagd. Deze regeling maakt spouwmuurisolatie een stuk aantrekkelijker voor de huiseigenaar aangezien de prijzen fors worden verlaagd. Het effect van deze BTW-verlaging is zelfs zo groot, dat volgens verschillende bronnen de totale prijs zo een €1300 euro goedkoper kan uitvallen. In praktijk bespaard dit zo een 8% van de totale prijs.

Deze regeling was geldig tot juli 2015. Met ingang van 2017 is er een soortgelijke regeling waar je gebruik van kan maken (beter gezegd: de regeling is verlengd per 1 juli 2015). Ook deze regeling hanteert een BTW-tarief van 6% maar is echter alleen hanteerbaar voor de arbeidskosten. De materiële en overige kosten worden nog steeds volgens 21% berekent. Als je naast de isolering ook nog andere werkzaamheden er bij hebt dan vallen die werkzaamheden gewoon onder het 21% tarief. Een voorwaarde voor deze regeling is wel dat je huis tenminste 2 jaar oud moet zijn. Ondanks dat kan het allemaal toch flink wat geld besparen.

– Duurzaamheid leningen:
Deze leningen zijn een goed alternatief in het geval subsidie of BTW-aftrek niet mogelijk is. Duurzaamheid is nu eenmaal een onderwerp waar iedereen zoveel mogelijk bij betrokken wilt zijn. Daarom maken bedrijven en overheidsinstanties de ontwikkeling naar een duurzame en groene samenleving zo aantrekkelijk mogelijk. Hier kan je de vruchten makkelijk van plukken. Deze leningen worden afgesloten bij een Energiebesparingfonds.

Deze duurzame leningen hebben verschillende eigenschappen. Zo heeft de lening over het algemeen een tijdsduur van zo een 7 tot 10 jaar. Het bedrag van deze leningen valt over het algemeen tussen de €3.000 euro en €25.000 euro. Daarbij wordt er gekeken naar je financiële situatie en draagkracht en de omvang van de werkzaamheden die de lening betreffen. Over het algemeen valt de rente op ongeveer 3%. Dit is van verschillende factoren afhankelijk zoals de hoogte van het bedrag dat geleend wordt en de afbetalingsperiode. Natuurlijk moet er eerst gekeken worden of je in aanmerking komt voor deze lening.

Besparen op je energierekening

Met werkzaamheden zoals spouwmuurisolatie alleen bent je er nog niet. Overstappen naar een duurzame en verantwoorde manier van leven zal ook andere aanpassingen van je vergen nadat je al deze verschillende werkzaamheden hebt uitgevoerd. Een van deze dingen is het besparen op je energierekening. De isolering van je spouwmuren zorgt op zichzelf al voor een drastisch daling in de energiekosten. Over het algemeen kun je tussen de €200 euro en €600 euro per jaar besparen. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart hangt natuurlijk af van het type woning dat je bezit. Mocht je geen aanspraak hebben gemaakt op subsidies of groene leningen dan heb je door middel van besparingen op de energienota alsnog de mogelijkheid om binnen een kort tijdsbestek je investering terug te verdienen.

Spouwmuurisolatie met subsidie kopen?

Vraag snel en gemakkelijk offertes op bij lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. En kun je uiteindelijk besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en vrijblijvend.