Subsidies vloerisolatie

Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie isolatie 2018

De Nederlandse overheid heeft een aantal jaren geleden besloten om op te houden met (directe) landelijke subsidies voor milieubesparende maatregelen die particulieren in en om het huis uit kunnen voeren.

Daar valt ook vloerisolatie onder: waar je vroeger (bijvoorbeeld in 2009) in aanmerking kon komen voor een speciale woningisolatie subsidie, is er tegenwoordig alleen een lager btw-tarief op de installatiekosten die deze investering iets aantrekkelijker maken. Ook kun je gebruik maken van de SEEH-regeling.

Op gemeentelijk niveau zijn er soms nog wel subsidies te vinden.

Subsidie is afhankelijk van de gemeente waar je woont

Vandaag de dag is het steeds minder waarschijnlijk dat je subsidie zult krijgen voor het isoleren van jouw woning. Sommige gemeentes geven nog steeds dergelijke subsidies, maar inmiddels beginnen de potjes die daarvoor beschikbaar zijn overal op te raken. Voor deze gemeentelijke subsidies geldt een ‘op=op’-regeling: dus als je van plan bent de vloer te laten isoleren en jouw gemeente verstrekt daarvoor subsidie, kun je het beste zo snel mogelijk aanspraak proberen te maken op die regeling. Ook voor de toekomst is het namelijk onwaarschijnlijk dat hier weer subsidie voor gaat komen.

Lagere btw-tarieven en leningen

Wat doet de overheid dan om het voor particulieren makkelijker te maken om te investeren in isolerende maatregelen en andere zaken die goed zijn voor het milieu? Je moet dan voornamelijk denken aan een lager BTW-tarief op de loonkosten. Normaal is die 21%, maar als je vloerisolatie laat plaatsen, betaal je maar 6% BTW. Dat scheelt een fiks bedrag. Ook is het in veel gevallen mogelijk om een zogenaamde ‘groene’ lening aan te vragen. Over deze leningen betaal je een lagere rente, en het geld kan gebruikt worden om verschillende milieuvriendelijke klussen uit te laten voeren in het huis, zoals het laten plaatsen van vloerisolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen.

De voordelen van vloerisolatie

Er zijn veel voordelen die gepaard gaan met vloerisolatie. Zo warmt je huis sneller op en verliest het langzamer warmte. Hierdoor kun je de thermostaat lager zetten om toch dezelfde temperatuur te behouden. Je bespaart op de stookkosten en je zorgt ervoor dat je CO2-uitstoot minder wordt. Binnen zul je meteen merken dat de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt en dat vocht en kou niet meer via de vloer omhoog komen. Je hebt minder kans op schimmels wat ook weer huismijt en ander ongedierte vermindert. Je zal geen tocht meer voelen langs de vloer en de kwaliteit van de lucht verbetert omdat de luchtvochtigheid zich stabiliseert. Mensen die last hebben van astma of reuma zullen dit meteen merken.

Isolatiemethodes: het isoleren van de onderkant van de vloer

Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht en dit hangt meestal af van het feit of je een kruipruimte hebt of niet. Heb je die, dan kan het isolatiemateriaal makkelijk aan de onderkant van de vloer worden bevestigd via de kruipruimte. Hier moet je wel rekening houden dat deze kruipruimte hoog genoeg moet zijn om in te werken. Meestal wordt hier 50 centimeter voor aangenomen. Deze methode kan je goed zelf toepassen en het geeft erg weinig onrust in de woonomgeving. Daardoor is dit de methode die de meeste mensen prefereren.

Isolatiemethodes: het isoleren van de bovenkant van de vloer

Heb je geen kruipruimte, of is de kruipruimte te klein, dan kun je de bovenkant van de vloer isoleren. De kosten hiervoor zijn ongeveer hetzelfde, maar omdat de bovenlaag van je vloer er uit gehaald moet worden is dit arbeidsintensiever en zul je enige overlast ervaren. Je plaatst het isolatiemateriaal simpelweg op de ondervloer en legt de bovenlaag weer terug. Dit is ook goed zelf te doen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je vloer hierna hoger zal liggen. Deuren moeten dus korter worden gemaakt en drempels zullen moeten worden verhoogd.

Isolatiemethodes: een nieuwe vloer

Deze methode pas je toe als je een oude vloer hebt die aan vervanging toe is, als je geen kruipruimte hebt of als je vloerverwarming aan wilt leggen. Deze methode is een stuk duurder en arbeidsintensiever en kan ook moeilijk zelf gedaan worden. Toch kun je hierna genieten van een goed geïsoleerde vloer die nog jaren mee zal gaan.

Kosten vloerisolatie met/zonder subsidie?

Vraag snel en gemakkelijk offertes op bij lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. En kun je uiteindelijk besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en vrijblijvend.